Bezkres drogi, przyroda, przepiękne lasy, pola, łąki i jeziora, noclegi w agroturystykach, powietrze, słońce, wiatr we włosach, wolność... czego więcej potrzeba do szczęścia? Jedynie odrobiny wysiłku fizycznego i super ekipy Podróży bez Granic! Tak, tak było w zeszłym roku i to samo oferujemy wam w ramach naszego kolejnego wyjazdu rowerowego!

Także tym razem wyjazd będzie wędrowny - startujemy z Kętrzyna i codziennie na rowerach przemierzamy ok. 20-30 kilometrów do kolejnego noclegu, zwiedzajac i podziwiając wszystko co napotkamy po drodze. Przejedziemy m.in przez Węgorzewo, Barciany, Korsze... Podczas wyjazdu będziemy mieli do dyspozycji samochód, który będzie zabezpieczeniem w przypadku zmęczenia kogoś na trasie, a także transportować będzie bagaże, wózki i inny sprzęt. Tak więc jeśli chcesz pojechać, ale boisz się, iż nie sprostasz odległości - zgłoś się i tak - w przypadku zmęczenia część trasy pokonasz w towarzystwie naszego kierowcy - Artura:)

Nocować będziemy w agroturystykach, co oznacza, iż trzeba być bardzo wyrozumiałym odnośnie wygód i dostosowania miejsc, w tych rejonach sukcesem jest brak schodów do domu! Również niektóre posiłki będziemy przygotowywać samodzielnie, cały czas jednak będziemy wspierani przez naszych dzielnych wolontariuszy, co nie znaczy jednak, że będą nas we wszystkim wyręczać - jak zwykle na naszych wyjazdach, każdy będzie musiał dać z siebie 100% możliwości, uśmiechu i pozytywnej energi!

Jesteś gotowy/a na takie wyzwanie? Zapraszamy!

Termin: 19-24 maja 2019 - spotykamy się w Kętrzynie ok. 18.00, w miejscu zakwaterowania lub jedziemy wspólnie z Warszawy (pociąg o godzinie 10.50 - 16.16) lub z Trójmiasta (uzgadniane indywidualnie). Powrót do domu z Kętrzyna indywidualnie lub wspólnie pociągiem do Warszawy o godzinie 11.41 - 17.05 lub do Trójmiasta.

Grupa:  ok. 18-20 osób, w tym przewodnicy rowerowi, asystenci i przedstawiciele Fundacji Podróże bez Granic..

Koszt wyjazdu: koszt wyjazdu to 350 zł, opłata dotyczy tylko osób z niepełnosprawnoscią. Asystenci osób z niepełnosprawnością nie ponoszą kosztów udziału w wyjeździe. Koszt wyjazdu obejmu:

• noclegi (głównie w niedostosowanych agroturystykach)  i wyżywienie (śniadania i obiadokolacje),
  • zabezpieczenie samochodowe wyjazdu,
  • opieka ekipy Fundacji Podróże bez Granic,
  • opieka formalna GIFT Centrum Podróży – licencjonowanego organizatora turystyki wpisanego do rejestru organizatorów turystyki woj. mazowieckiego: www.gift.travel,
  • pełne ubezpieczenie każdego z uczestników (KL, NNW,  OC)

Rowery:

Co do zasady na wyjazd trzeba przyjechać z własnym rowerem. Mamy jednak możliwość wypożyczenia kilku handbike'ów dla osób poruszających się na wózkach. Pomagamy w transporcie rowerów z Trójmiasta i Warszawy. Wszystkie wyzwania związane z przywiezieniem rowerów będziemy rozpatrywać indywidualnie - w przypadku wątpliwości lub problemów z transportem, prosimy o zapisanie tego w deklaracji uczestnictwa.

W przypadku osób jeżdżących na tandemie, nie jest konieczne zgłaszanie się z asystetem - Fundacja może zapewnić wolontariusza - kierowcę tandemu.

Co należy zrobić aby pojechać?

• Wypełnić deklarację uczestnictwa i przesłać ją do dnia 7.05.2019 na adrespodroze@podrozebezgranic.pl oraz jednocześnie na adres: ania@podrozebezgranic.pl - DEKLARACJA TUTAJ
  • Zaczekać na potwierdzenie uczestnictwa w wyjeździe drogą mailową w dniu 9.05.2019 w godzinach wieczornych
  • Uiścić wpłatę za wyjazd do dnia 15.05.2018 na konto Fundacji. W przypadku braku wpłaty w podanym terminie na wyjazd zakwalifikowana zostanie osoba z listy rezerwowej.

Jeśli chcesz pojechać na wyjazd, ale termin wpłaty jest zbyt szybki abyś sprostał kosztom – daj nam znać – uzgodnimy termin wpłaty indywidualnie:)

W przypadku otrzymania większej liczby zgłoszeń niż miejsc Fundacja zastrzega sobie prawo wyselekcjonowania grupy najbardziej zmotywowanej i zróżnicowanej pod kątem wieku, płci, niepełnosprawności i podróżniczego doświadczenia.

Zapraszamy!