Lubisz jeździć na rowerze albo biegać, pływać, podróżować? Lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu? W lesie, nad jeziorem, w górach, nad morzem? Spotykasz się czasem ze znajomymi poza domem?

Są wśród nas ludzie, dla których to wszystko jest dużo trudniejsze, wydaje się wręcz niemożliwe. Wciąż widać ich wśród nas niewielu – większość nie wychodzi z czterech ścian – będąc pod opieką swoich bliskich lub zamkniętych w specjalnych ośrodkach. Tak nie musi być.

Z takiego przekonania wyrósł projekt Rowerowej Odyseji Dobroci, zainicjowany przez Tomka Boryńskiego, który zdecydował się przeprowadzić z Niemiec do ukochanej Gdyni na... rowerze! Chciał jednak, aby jego wysiłek był czymś więcej niż tylko wyczynem podróżniczym, chciał pomóc innym, osobom, które los doświadczył w szczególny sposób i które zmagają się na codzień z różnymi rodzajami niepełnosprawności, ale także zarażać ich swoją pasją.

Rowerowa pasja, wbrew pozorom, dostępna może być również dla osób z niepełnosprawnością ruchową (hand-bike, trójkołowce, rowery specjalne) i osób niewidomych (tandemy). Organizując w 2018 roku wyjazd "Rowerowe GreenVelo" przekonaliśmy się, jak bardzo potrzebne są takie działania. Naszym marzeniem jest sprawić, by takie rajdy rowerowe i wycieczki stały się wydarzeniami cyklicznymi. Aby się to udało potrzebne są środki na zakup rowerów, których w Polsce jest bardzo mało i organizację kolejnych wyjazdów. Zakupiony dzięki środkom ze zrzutki sprzet, chcemy wykorzystywać nie tylko podczas naszych rowerowych wyjazdów, ale także udostępniać go kolejnym osobom, które chciałyby rozsmakować się w jeździe, aby mogły wyjść z czterech ścian, poczuć wolność i szlifować formę, tak bardzo potrzebną w pokonywaniu codziennych wyzwań.

Aby promować te idee i zbierać pomoc, na trasie o długości 2000 km, na wybranych odcinkach, towarzyszyszyć więc będą Tomkowi inni rowerzyści - zarówno pełnosprawni jak i niepełnosprawni. Razem z nim możesz jechać również i TY.

Do Rowerowej Odyseji Dobroci można dołączyć na 3 sposoby:

• dołączając do Tomka i jadąc choć część trasy razem z nim - wystarczy wypełnić formularz znajdujacy się na stronie  www.rowerowaodyseja.pl,
  • wspierając go dorzucając mały grosz na zrzutkę, aby z bezstroski rowerowej jazdy mogły cieszyć się także osoby z niepełnosprawnością: https://zrzutka.pl/zfp7je
  • udostępniając informację na temat zrzutki oraz przejazdu Tomka - wszystkie aktualności zamieszczane będą na stronie www.rowerowaodyseja.pl oraz profilu Tomka na FB/Tomek-Na-Rowerze

Zapraszamy!