Fundacja Machina Zmian wraz z Fundacją Podróże bez Granic zapraszają w niedzielę, 28 października, na jednodniową wycieczką do Jastarni organizowaną w ramach cyklu „Miejskie Lekcje Fotografii” - warsztaty fotograficzne i projekcje filmów o tematyce związanej z fotografią.

Dzień ten poświęcony będzie tematyce filmu i fotografii, nie zabraknie jednak także czasu na spacer z lokalnym przewodnikiem, rozmowy i rozgrzewającą herbatę.

Udział w wydarzeniu jest całkowicie bezpłatny, pokrywamy także koszt biletów do Jastarni - aby wziąć udział w wydarzeniu należy się jedynie zapisać mailowo: podroze@podrozebezgranic.pl.

W treści maila należy podać:
- imię i nazwisko uczestnika/uczestniczki
- imię i nazwisko asystenta/asystentki (jeśli także chce jechać)
- rodzaj niepełnosprawności (czy uczestnik/uczestniczka porusza się na wózku)
- nr. telefonu
- informację jeśli uczestników/uczestniczek potrzebuje jakiegoś wsparcia z naszej strony.

PROGRAM WYDARZENIA:

10.30 Spotkanie na dworcu PKP Gdynia Główna.
10.47 Odjazd pociągu do Jastarni.
12.00 – 13.00 Przyjazd do Jastarni. Spacer po mieście z opowieścią w tle. Naszym przewodnikiem będzie Ryszard Struck*.
13.00 – 14.30 Spotkanie autorskie z Ryszardem Struckiem i prezentacja albumu „Jastarnia. Nim staliśmy się miastem”.
14.30 – 16.00 Pokaz filmu dokumentalnego „Dziennik z podróży” połączony z rozmową po filmie.
16.26 - 17.40 Powrót do Gdyni.

*Ryszard Struck urodził się 6 X 1962 roku w Jastarni. Jego młodość przypadała na lata kiedy rybołówstwo w Jastarni było ciągle silne, nie tak jak teraz. Ponieważ już od szkoły podstawowej interesował się historią, połączył to ze sobą pisząc o historii rodzimych stron, miasta i swojej małej ojczyzny. Jednak pisać zaczął dość późno, pierwsza jego książka ukazała się w 2000 roku. Był to „Bedeker jastarnicki”. Jakby ta pierwsza książka otworzyła worek z następnymi. „:Jastarnia. Od rybołówstwa do turystyki”, „Legendy rybackie”, „Jastarnia się śmieje”, „Półwysep Helski od A do Z”, „:Jastarnia. Ludzie, miejsca, zdarzenia” „Wypędzeni” – to tylko te ważniejsze w jego dorobku. Jednak pisarstwo nie wyczerpuje jego aktywności. Wielokrotnie wybierany radnym Jastarni, założyciel Stowarzyszenia Przyjaciół Jastarni, inicjator tamtejszych spacerów historycznych czy spotkań z pisarzami, poetami, podróżnikami. Trudno znaleźć w Jastarni wydarzenie kulturalne w organizacją którego by nie uczestniczył. W albumie "Jastarnia . Nim staliśmy się miastem" znajdują się zdjęcia przedstawiające Jastarnie w okresie 1920 – 1973. Wszystkie one pochodzą z archiwów prywatnych mieszkańców/mieszkanek Jastarni. W książce znajduje się ponad dwieście zdjęć, a ponieważ pochodzą one z rodzinnych albumów mieszkańców/mieszkanek Jastarni, książka ta nie powstałaby bez ich udziału, na swój sposób wszyscy oni są jej współautorami/współautorkami.

** Film "Dziennik z podróży" opowiada historię przyjaźni Tadeusza Rolke, 82-letniego mistrza fotografii reportażowej i 15-letniego zafascynowanego fotografią Michała. Osią narracji jest letni projekt fotograficzny – tytułowa podróż, w którą wyruszają bohaterowie. Przez miesiąc jeżdżą po całej Polsce starym kamperem, w którym organizują ciemnię i z którego dokumentują życie miasteczek odwiedzanych na trasie, angażując spotkanych ludzi i wręczając im efekty fotograficznych spotkań. Nauka fotografowania jest tylko pretekstem, by pokazać ewolucję relacji mistrz-uczeń, towarzyszącą kolejnym fotograficznym zadaniom, które Tadeusz Rolke wymyśla dla swojego towarzysza podróży. Film jest uniwersalną, pełną ciepła opowieścią o spotkaniu z drugim człowiekiem, a także słonecznym i nieśpiesznym obrazem Polski, dokumentem o magii i filozofii fotografowania, dojrzewaniu i odchodzących światach.
UWAGA! Pokaz filmu z tłumaczeniem na język migowy.

Miejsce spotkania i projekcji filmu: Sala Obrad Rady Miasta, ul. Portowa 24.

***
Wszystkie wydarzenia z cyklu (warsztaty, projekcje filmowe i inne) chcemy udostępnić jak największej ilości osób bez względu na stopień sprawności. Sala, w której odbywają się warsztaty i pokazy filmowe, znajduje się na parterze, w budynku bez barier architektonicznych. Jeśli masz ochotę wziąć udział w wydarzeniu i masz dodatkowe potrzeby (tłumacz/tłumaczka j. migowego, asysta podczas zajęć, dojazd na miejsce warsztatu lub pokazu i inne) proszę skontaktuj się z nami: Paulina Pohl, paulina@440km.pl / tel 793433767

***
Projekt "Miejskie Lekcje Fotografii - Międzypokoleniowe Lekcje Fotografii i Filmu" jest realizowany przez Fundację Machina Zmian. Projekt Międzypokoleniowe Lekcje Fotografii i Filmu jest dofinansowany ze środków Programu Rządowego na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.
Partnerem projektu jest: Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni, Gmina Władysławowo i Miasto Jastarnia.

***
Współorganizatorką wydarzenia Miejskie Lekcje Fotografii w Jastarni w dniu 28.10.2018 jest Fundacja Podróże bez Granic