W dniu 5 października w Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni odbyło się X, osatnie już, spotkanie podróżnicze realizowane w ramach projektu "Mój żywioł: aktywność" dzięki dofinansowaniu z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Tym razem naszymi goścmi byli przedstawiciele goszczącego nas Laboratorium Innowacji Społecznych, a także Michał Ławryszek - podróżnik, nurek, instruktor Fundacji Aktywnej Rehabilitacji, konsultant burmistrza Malborka ds. osób niepełnosprawnych, ale przede wszystkim osoba o niezwykłej aktywności i zdolności realizacji podróżniczych i sportowych marzeń.

Choć prawdopodobnie nie łatwo będzie w to uwierzyć, dzięki Michałowi, który kilknaście late temu w wyniku wypadku komunikacyjnego doznał urazu rdzenia kręgowego i porusza się na wózku, dowiedzieliśmy się, iż kluczem do skutecznego usprawniania się oraz pracy nad własną samodzielnością jest, uwaga! ciekawość, kreatywność oraz chęć poznawania świata i ludzi. Proszę, jak przewrotny wymiar może mieć rehabilitacja którą kojarzymy raczej z usprawniającymi ćwiczeniami i zabiegami fizykoterapii.

Podczas spotkania Michał przekonywał, że każdy może znaleźć swoją własną drogę do samodzielności, aktywności i niezależności poprzez pasje i determinację, i opowiadał o niezliczonej ilości swoich pasji czyli nurkowaniu, pływaniu na narcie wodnej, jeździe na quadach i skuterach wodnych, żeglowaniu, jeździe konnej, lotach na paralotni i skokach spadochronowych. T

Michał jasno wytłumaczył jaka jest droga do tak wielu możliwości. Wytrwałość w poszukiwaniach, ciekawość i determinacja, a także odrobina odwagi lub chęć podjęcia czegoś nowego. Przekonywał też, że naprawdę wystarczy po prostu chcieć, bo ofert dla osób z niepełnosprawnościami jest obecnie naprawdę bardzo dużo.  Z rękawa sypał przykładami co można zrobić i czego warto spróbować, dlatego spotkanie znacznie nam się przedłużyło, do czego zresztą już przywykliśmy, ale skoro jest taka potrzeba, żeby rozmawiać, rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać, jeśli to zainspiruje i otworzy świat słuchaczom, jesteśmy ZA! i zawsze będziemy na to gotowi i otwarci!

Doskonałym dopełnieniem naszego spotkania było wystąpienie przedstawicielki Laboratorium Innowacji Społecznych, która zaprezentowała nam Inkubator Innowacji Społecznych. W ramach inkubatora poszukiwani są innowatorzy społeczni z głowami pełnymi pomysłów.
Nowatorski pomysł stanowi punkt wyjścia do zaprojektowania działania nakierowanego na wsparcie osób zależnych lub ich opiekunów. W ramach inkubatora innowatorzy mogą otrzymać środki finansowe na realizację swojego pomysłu, a także fachowe poradnictwo i wsparcie eksperckie w trakcie realizacji pomysłu. Propozycja inkubatora jest kierowana do pojedynczych osób, grup (zespołów) lub instytucji/organizacji z dowolnego miejsca Polski. Więcej informacji na temat Inkubatora: innowacjespoleczne.org.pl

Spotkanie z Inkubatorem Innowacji Społecznych oraz Michałem Ławaryszkiem zamyka blisko półtoraroczny projektu: "Mój żywioł: aktywność!”, którego realizacja stała się możliwa dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Już od listopada realizować będziemy kolejne spotkania - szczegóły juz wkrótce! Dziękujemy za dotychczasową obecność i do zobaczenia niebawem!