Czy z perspektywy wózka i własnej niepełnosprawności można coś zrobić dla innych? Podczas spotkania, które odbyły się 18 kwietnia w Bibliotece CH Manhatta w Gdańsku, Adrian Beściak pokazał, że można, trzeba, a samo pomaganie staje się uzależniające.

Podczas spotkania Adrian nie tylko opowiedział o projekcie, ale także przybliżył nam swoją historię - od świetnie rokującego sportowca do po wypadek i inne trudności, które spotkały go na swojej drodze, które musiał pokonać, ale z których wyszedł silniejszy i bardziej zdeterminowany by nigdy się nie poddawać.

W ramach projektu The Best Trip! "W drodze po pomoc" Adrian od 2014 przemierza na wózku coraz większe odległości zbierając fundusze na pomog wybranym dzieciom z niepełnosprawnością i ich rodzinom. Dla Adriana jedyną rzeczą niemożliwą jest trzaśnięcie drzwiami obrotowymi. Poza tym wszystko, bez względu na to czy się chodzi czy porusza na wózku zależy od nas, od naszej woli i determinacji. W końcu osoby zdrowe i chodzące też nie zawsze mają z górki, a i w wówzku dojrzeć można jego pozytywne aspekty. Adrian zaczynał swoją przygodę z The Best Trip od podróży, w której pokonał 500 km o własnych siłach i zebrał 6.000, w zeszłym roku objechał Polskę dookoła przejeżdżając 2313 km i zbierając 38.000 zł, a w najbliższym roku planuje wyprawę międzynarodową obejmującą 4 kraje eurpejskiej. W tej chwili TBT to zespół liczący ok. 10 osób, który przez cały rok pracuje nad powodzeniem kolejnej edycji.

Słowami Adriana: "The Best Trip „W drodze po pomoc” to akcja charytatywna mająca na celu niesienie pomocy niepełnosprawnym dzieciom, której pomysłodawcą jest Adrian Beściak. Jak pomagamy? W bardzo prosty, ale niecodzienny sposób. Przez cały rok ekipa TBT przygotowuję trasę liczącą kilkaset, a nawet kilka tysięcy kilometrów. Zostaje ona podzielona na etapy. Następnie Adrian Beściak w określonym czasie pokonuje ją tylko i wyłącznie na wózku inwalidzkim, przemierzając kilkadziesiąt kilometrów dziennie. Przez całą podróż eskortuje go samochód bezpieczeństwa wraz z zespołem TBT. Dodatkowo podczas startu, mety jak i samej wyprawy organizowane są eventy, na których wolontariusze kwestują do puszek, licytowane są gadżety od darczyńców, bluzy i koszulki sygnowane logiem The Best Trip i tym podobne.

Podczas każdej z edycji The Best Trip zostaje wybrany „Bohater Wyprawy”, czyli niepełnosprawne dziecko, dla którego przekazywana jest cała zebrana kwota. Dodatkowo od 2017 roku ekipa chce, również wspierać szpitalne oddziały dziecięce poprzez zakup niezbędnego sprzętu, który pomoże wielu niepełnosprawnym dzieciom." - thebesttrip.com.pl

Zapraszamy do obejrzenia filmu z zeszłorocznego przejazu Adriana przez Trójmiasto. Dziękujemy za spotkanie, życzymy powodzenia i do zobaczenia na trasie!

Projekt "Mój żywioł: aktywność! realizowany jest przez Fundację Podróże bez Granic w partnerstwie z Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną w Gdańsku oraz Laboratorium Innowacji Społecznych z Gdyni, dzięki dofinansowaniu w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.