Poznaliśmy drogę aktywności sportowej lub rekreacyjnej dzięki możliwościom jakie osobom z niepełnosprawnościami daje żeglarstwo. Nawiązaliśmy nowe kontakty i znajomości które mamy nadzieję połączą uczestników i występujących gości równie mocno jak żeglarskie węzły smiley.

Rekreacyjny wymiar żeglarskiej pasji zaprezentowały nam pomysłodawczynie i założycielki nieformalnej grupy żeglarskiej ONKO-Saling przy sekcji Żeglarstwa Morskiego Regionalnego Towarzystwa Wioślarskiego LOTTO-Bygdostia. Onko-Sailing - czyli żeglarstwo osób chorych onkologicznie.
Na początek dowiedzieliśmy się, że wśród żeglarzy z zasady wszyscy mówią sobie po imieniu zatem Halina, Agnieszka i Gosia opowiedziały nam o tym jak wielka pasja potrafi dawać siłę do najważniejszej walki w życiu, walki o zdrowie.
Dziewczyny dały przykład przełamywania swoich słabości w zmaganiach z żywiołami wody i wiatru. Zmaganiach wymagających takiego skupienia i zaangażowania, że podczas rejsów choroba musi "zejść na drugi plan", bo w załodze każdy ma swoje zadanie i swoją odpowiedzialność za innych. Dla wspólnego celu najważniejsza jest koncentracja na tym co dzieje się tu i teraz! Ta teraźniejszość ma rewelacyjny wymiar terapeutyczny. Najważniejsze jest to, co potrafię zrobić, a nie to co jest słabością i co odbiera siły. Od najprostszych do najtrudniejszych zadań na żaglówce każde jest istotne i nie może zostać pominięte, dlatego każdy jeśli tylko chce może w żeglarstwie odnaleźć swoje miejsce.

O wpływie na ludzkie zdrowie aktywności fizycznej i wysiłku fizycznego wiedzą wszyscy i choć osoby leczące się onkologicznie powinny w tej kwestii zachowywać szczególną rozwagę, by nie przeciążać swojego pochłoniętego walką organizmu to aktywność przez żeglarstwo pozytywnie wpływa na kondycję, co wzmacnia w zmaganiach z chorobą jak to się dzieje na przykład w przypadku Hani.

W drugiej części spotkania skupiliśmy się na profesjonalnym wymiarze żeglarstwa w postaci wyczynowego sportu o którym opowiedział zebranym Piotr Cichocki członek Polskiej reprezentacji olimpijskiej RIO 2016.
Od samego początku opowieści Piotra widoczna była jego niezwykle silna osobowość sportowca skoncentrowanego na rywalizacji i walce o zwycięstwo.
Mieliśmy okazje posłuchać o regatowej strategii, znaczeniu treningu i sprzętowego oraz kondycyjnego przygotowania. Posłuchaliśmy też wspomnień z najbardziej prestiżowej imprezy sportowej na świecie, spełnieniu marzeń każdego zawodnika, czyli o występie na igrzyskach paraolimpijskich w RIO.

UWAGA ZMIANA LOKALIZACJI SPOTKANIA

Spotkanie odbędzie się W GDAŃSKU W  BIBLIOTECE MANHATTAN ZLOKALIZOWANEJ W CENTRUM HANDLOWYM MANHATAN W GDAŃSKU - WRZESZCZU al. Grunwaldzka 82, W GODZINACH 17:00 – 19.00.

Ma charakter otwarty i bezpłatny. Aby wziąć w nim udział w wystarczy przyjść.

WSKAZÓWKI DOJAZDU:

• AUTOBUSEM: przystanki: Jaśkowa Dolina, Dmowskiego lub Grunwaldzka (w zależności od wybranej lini autobusowej)
  • TRANWAJEM: przystanek: Jaśkowa Dolina
  • KOLEJKĄ SKM: stacja Gdańsk Wrzeszcz

(przystanki i stacja dostępne dla osób poruszających się na wózkach)

Projekt spotkań współfinansowany jest w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Zapraszamy i do zobaczenia!