Już w trakcie tworzenia wizji Fundacji Podróże bez Granic załorzyliśmy sobie ambitny cel wcielania w życie projektów o możliwie najwyższym poziomie innowacyjności i postanowiliśmy proponować osobom z niepełnosprawnością przedsięwzięcia, których nikt jeszcze nigdy nie miał odwagi im zaproponować. Stąd pomysł Dnia Uśmiechu dla Osób z Niepełnosprawnością połączony z Piknikiem Rodzinnym, w Adventure Park Gdynia Kolibki, najawiększym parku przygody w Polsce.

Wydarzenie o niezwykłym, unikatowym w skali kraju charakterze bowiem w przedsięwzięciach komercyjnych świat przygód pełnych adrenaliny i niezwykłych wrażeń jest niedostępny i „zamknięty” dla osób z niepełnosprawnością jako „trudnych klientów”, których specyficzne potrzeby i trudności uniemożliwiają korzystanie z takich atrakcji jak tyrolka, strzelnica, paintball czy jazda quadem.

Tym bardziej bycie pionierem w otwieraniu świata przygody z adrenaliną przed osobami z niepełnosprawnością to dla ekipy Fundacji szczególny powód do dumy, satysfakcji i radości.

W programie:

12.00 – 12.30  - Otwarcie I Dnia Uśmiechu!

Goście specjalni - Pani Beata Wachowiak – Zwara, Pełnomocnik Prezydenta Miasta ds. Osób   Niepełnosprawnych i Artur Labudda, Podróżnik z niepełnosprawnością i miłośnik   ekstremalnych przeżyć, laureat konkursu Gdynia bez Barier 2013,

12.30 – 17.00 - Do dyspozycji atrakcje:

• tyrolki,
  • quady,
  • paintball.

Pierwszeństwo w skorzystaniu z atrakcji mają osoby z niepełnosprawnością. Dostępność w/w atrakcji będzie zależna od stanu zdrowia i możliwości fizycznych uczestników z niepełnosprawnością,

• Rodzinny piknik grillowy,

13.00 – 14.30 - Integracyjny turniej strzelecki.

13.00 – 15.00 - Program: „Wejdź w naszą skórę” – w którym osoby pełnosprawne będą mogły:

• spróbować   jazdy na wózku inwalidzkim, a także nauczyć się wspierać osobę poruszającą   się na wózku,
  • spróbować   poruszania się w goglach imitujących różnorodne wady wzroku,
  • spróbować   poruszania się z białą laską – bez możliwości wspomagania się wzrokiem.

15.30 – 17.30 - „Dajemy radę” – gra terenowa.

17.30 – 18.00 - Wręczenie nagród i dyplomów pamiątkowych zwycięzcom turnieju  strzeleckiego oraz najodważniejszym uczestnikom I Dnia Uśmiechu.

Oto jak Dzień Uśmiechu podsumowali Wolontariusze Szkolnego Klubu Wolontariusza Zespołu Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Kielnie:

"Fundacja Podróże bez Granic to niezwykła organizacja, której celem jest łamanie barier , związanych z niepełnosprawnością poprzez propagowanie turystyki osób z niepełnosprawnością oraz promowanie na różnych polach niekonwencjonalnych i innowacyjnych form rehabilitacji oraz integrację społeczną osób z niepełnosprawnością.

Wydarzeniem, które sprzyjało realizacji tych celów był Dzień Uśmiechu dla osób z niepełnosprawnością, organizowany wraz z  Adventure Park Gdynia Kolibki.

Dzień ten był nie tylko dniem otwartym Adventure Parku, w którym po raz pierwszy osoby z niepełnosprawnością mogły skorzystać z takich atrakcji jak quady, paintball, tyrolki czy strzelanie, ale był także świętem integracji, tolerancji, uśmiechu i wspólnej zabawy dla całych rodzin, również osób pełnosprawnych.

Zadaniem naszych wolontariuszy było wspieranie uczestników tego wydarzenia w korzystaniu z atrakcji, przygotowanych przez organizatorów.  Pomagali osobom na wózkach w przemieszczaniu się po niełatwym terenie, często błotnistym i pełnym wybojów, pomagali osobom niedowidzącym dotrzeć na miejsce wybranej atrakcji. Czy to było trudne? Tak, to było trudne, bo pomimo codziennego obcowania z osobami niepełnosprawnymi w naszej szkole, okazało się, że nie mamy pewności, czy nasza pomoc jest umiejętna. Było też trochę strachu – "żeby tylko ta pani nie wypadła z tego wózka".  Na szczęście wszystko się udało, obyło się bez niebezpiecznych sytuacji, a radość i satysfakcja z bycia pomocnym przeważyła nad obawami i lękiem.

Mogliśmy wziąć również udział w warsztach "Wejdź w naszą skórę", czyli spróbować praktycznie, jak to jest być osobą niepełnosprawną – poruszać się na wózku. Można było również wypróbować symulatory wad wzroku i jako osoba z wadą wzroku próbować wykonać różne czynności – nawlec igłę, policzyć pieniądze. Udział w tych warsztatach pokazał nam świat osób niepełnosprawnych od wewnątrz, to wiele nas nauczyło.

Nagrodą za naszą pracę była możliwość skorzystania z atrakcji Adventure Parku. Widok osób niepełnosprawnych, zjeżdzających na tyrolce mobilizował do podejmowania wyzwań, czasami niełatwych dla osób pełnosprawnych..."

Katarzyna Palmowska
opiekun Szkolnego Klubu Wolontariusza
Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Kielnie

Wolontariuszy Dnia Uśmiechu pomogła nam ubrać firma Promostars - marka odzieży reklamowej firmy LPP S.A, którzy dzięki przekazanym koszulkom byli widoczni, rozpoznawalni i skutecznie nieśli pomoc uczestnikom Dnia Uśmiechu.