WŁADZE FUNDACJI:

NIP 586-228-01-64

Konto fundacji: Mbank:
96 1140 2017 0000 4702 1297 1748

ZACZĘŁO SIĘ OD... pasji i chęci działania Marty i Marysi, które wiedziały, że największą radość daje to, czym można się dzielić z innymi, zwłaszcza tymi, którzy by spełniać swoje marzenia potrzebują pomocy i wsparcia. Tak narodził się pomysł Fundacji Podróże bez Granic, zarejestrowanej 26 listopada 2012 roku, łączącej wszystkich entuzjastów podróżowania i turystyki niezależnie od poziomu ich sprawności, czy samodzielności. Kiedy do zespołu dołączyli Ania, Artur i Grześ szybko okazało się że razem można zrobić znacznie więcej! Stąd pomysł projektów rekreacyjnych, sportowych oraz tych z adrenaliną.

CELE FUNDACJI:

Poprzez działania Fundacji, której adresatami są osoby z niepełnosprawnością:

• rozbudzamy chęć do wyjścia poza własne ograniczenia bez względu na ich naturę,
  • kreujemy postawy otwartości na świat i innych ludzi,
  • promujemy nowatorskie metody rehabilitacji i budowania samodzielności życiowej poprzez sport, turystykę, rekreację,
  • tworzymy przestrzeń wspólnego działania oraz „czerpania” od siebie nawzajem przez osoby pełno i niepełnosprawne,
  • pomagamy w przełamywaniu poczucia niemocy spowodowanej niepełnosprawnością,
  • zachęcamy do „wyjścia z czterech ścian”, aktywności i działania pomimo komplikacji i trudności wynikających ze stanu zdrowia,
  • propagujemy pozytywne podejście do świata, życia i siebie samych wśród osób niepełnosprawnych,
  • budujemy pozytywny wizerunek osoby niepełnosprawnej sprzyjając tym samym idei integracji społecznej.

Co jest w naszej działalności nowego, innego, innowacyjnego?

• chęć przełamywania stereotypów na temat możliwości działań osób z niepełnosprawnością i pokazywanie, także własnym przykładem, iż ograniczenia nie istnieją, a to co powstrzymuje nas przed przygodami to bariery tkwiące jedynie w naszych umysłach,

• angażowanie we wspólne działania ludzi o różnym rodzaju i stopniu niepełnosprawności dzięki czemu osoby, które zwykle spędzały czas w środowisku osób z podobnymi dysfunkcjami poznają rzeczywistość, potrzeby i wyzwania innych, zaczynają postrzegać temat niepełnosprawności także z perspektywy innego rodzaju problemów, a dzięki porównaniu wzajemnych trudności, często zauważają także pozytywne aspekty swojej sytuacji, swoje silne strony i możliwości, jakich wcześniej nie dostrzegali,

• zabieranie na nasze wyjazdy małej liczby asystentów, dzięki czemu osoby z niepełnosprawnością muszą pomagać sobie wzajemnie, w możliwym dla każdej osoby zakresie, czując się pełnoprawnymi i pełnosprawnymi uczestnikami grupy, zapominając często o własnych ograniczeniach i niepełnosprawności, aktywizując się do działania i czując, ze mogą na siebie wzajemnie liczyć,

• uczestnicy naszych wyjazdów i eventów są angażowani do działania na wszystkich etapach organizacji i realizacji wydarzenia, stając się nie tylko biernymi odbiorcami wydarzeń, ale jego aktywnymi realizatorami, działamy więc nie tylko „dla” ale przede wszystkim „z” osobami z niepełnosprawnością,

• W trakcie organizowanych przez nas wyjazdów i imprez korzystamy z innowacyjnych rozwiązań technicznych umożliwiających osobom z niepełnosprawnością uprawiać sporty i korzystać z życia w takim samym stopniu jak osoby zdrowe (narty, żeglarstwo, urządzenia usprawniające zwiedzanie, etc),

• sami jesteśmy w zdecydowanej większości grupą osób z niepełnosprawnością, która chce aktywnie działać na rzecz poprawy własnej sytuacji, pomimo barier!