PRZYGODY RYSIA i KRZYSIA

"Przygody Rysia i Krzysia" to seria książeczek o dwóch wyjatkowych braciach, którzy wspólnie przeżywają dziecięce przygody i pokonują codzienne wyzwania. Ryś i Krzyś odkrywają przed czytelnikami świat widziany z perspektywy chłopca poruszającego się na wózku i wspierającego go brata. W tej podróży towarzyszą im rodzice, przyjaciółka Hania oraz inne osoby, które spotykają na swojej drodze.

Książki mają na celu w lekki i naturalny sposób pokazywać już najmłodszym czytelnikom codzienność osób z niepełnosprawnością, po to aby spotkanie na żywo, wspólna zabawa, ale też wsparcie były czymś całkowicie naturalnym.

Dzięki postaci Rysia i innych bohaterów, których bracia spotykają na co dzień, dzieci uczą się, że obecność osób poruszających się na wózkach, o kulach, niewidomych czy z innymi dysfunkcjami nie jest niczym niezwykłym. Jednocześnie już najmłodsi czytelnicy odkrywają, że osoby te mogą robić wszystko to, co osoby sprawne, choć czasem potrzebują wsparcia czy dostosowanej do ich potrzeb przestrzeni, sprzętu lub usług.

Książeczki skierowane są do dzieci w wieku 3-6 lat. Ciekawe ilustracje, wesołe historie, a na końcu krótkie zadania i łamigłówki dla najmłodszych gwarantują udaną lekturę i dobrą zabawę. Całkowity dochód ze sprzedaży książeczek przeznaczony jest na pokrycie kosztów wydania tej i kolejnej części przygód Rysia i Krzysia. Książeczki dostępne są na stronie www.rysikrzys.pl/#sklep.

Więcej informacji na:

www.rysikrzys.pl
www.facebook.pl/rysikrzys
www.instagram.com/przygody_rysia_i_krzysia

PATRONAT I WSPARCIE

Historie Rysia i Krzysia to nie tylko wesole książeczki ale swego rodzaju misja edukacyjna realizowana przez Fundację Podróże bez Granic. Ta misja może być dodatkowo realizowana i upowszechniana dzięku wsparciu i dofinansowaniu otrzymanym od miasta Gdynia.

W wyniku pomocy Gdyni, aż 200 egzemplarzy pierwszej książeczki pt. "Przyjaciel Pirat" zostanie nieodpłatnie przekazanych do gdyńskich bibliotek, szkół, klubów malucha, klubów rodzica, a także organizacji działających na rzecz maluchów, w tym dzieci z niepełnosprawnością.