Mam na imię Ryszard, a przyjaciele i rodzina  mówią do mnie Kuba.

Jestem mężem i tatą 4 dorosłych już córek, dziadkiem 2 wnuczek. Zawsze byłem i nadal staram się być aktywny. Latem z żoną lubię żeglować po polskich jeziorach, jesienią zbierać grzyby. Kiedyś jeździłem na łyżwach i nartach, sam zbudowałem dom, lubię zajmować się ogrodem. Całe życie pracowałem w trójmiejskich stoczniach zajmując się sprawami korozji i malowania. Z moimi wnuczkami pływam, chodzę na spacery i uczę je jazdy na rowerze.

Latem 2017 roku złamałem lewą nogę, jak się okazało złamanie spowodowane było chorobą nowotworową. Najpierw usunięto część kości udowej i stawu biodrowego, wstawiając endoprotezę. Wyniki badań histopatologicznych potwierdziły nowotwór  chondrosarcoma. Jest to rzadki rak atakujący kości, którego trzeba było radykalnie wyciąć. Jednak po 3 miesiącach okazało się, że jest wznowienie nowotworu na kość miednicy. 4 grudnia 2017 roku trzeba było usunąć kości miednicy i amputować całą lewą nogę.

Obecnie staram się wrócić do moich normalnych aktywności i obowiązków. Abym mógł samodzielnie funkcjonować i pracować potrzebuję protezy lewej nogi, której koszt wynosi ok.53 tyś. zł.
Dziękuję za pomoc.

Działając zespołowo napewno jesteśmy w stanie pomóc. Można to zrobić przez:

• PRZEKAŻ DAROWIZNĘ ONLINE POPRZEZ  PayU (przy tego rodzaju wpłacie pobierana jest niewielka prowizja usługodawcy  administrującego system płatności online PayU. Kwota prowizji jest niezależna od Fundacji, Państwa darowizna zostanie zmniejszona o kwotę prowizji, dlatego serdecznie zachęcamy do wykonywania przelewów tradycyjnych.)
    ​​​
  • PRZELEW TRADYCYJNY:
    Fundacja Podróże bez Granic
    mBank 96 1140 2017 0000 4702 1297 1748
    w tytule: dla Ryszarda "Kuby" Wawrzyńczyka

• PRZELEW ZZA GRANICY:
    Fundacja Podróże bez Granic
    ul. Warszawska 43/1, 81-309 Gdynia
  • IBAN: PL96 1140 2017 0000 4702 1297 1748
    BIC/SWIFT: BREXPLPWMBK
    adres banku: mBank S.A. FORMERLY BRE BANK S.A. (RETAIL BANKING) LODZ, Skrytka pocztowa 2108, 90-959 Łódź 2
    tytuł przelewu: dla Ryszarda "Kuby" Wawrzyńczyka