Zapraszamy was wreszcie na od dawna wyczekiwany kolejny wyjazd zagraniczny Fundacji Podróże bez Granic. Długo zajęła nam decyzja gdzie udać się tym razem i po wielu za i przeciw padło na… BERLIN, miasto pełne historii, pięknych zabytków i idealnych miejsc do integracji!

Żeby jednak nie było, że jest to zwykła wycieczka, przed nami będzie trochę wyzwań.

Jedziemy do Berlina pociągiem, a miasto będziemy odkrywać na piechotę oraz komunikacją miejską. Trzy dni zwiedzać będziemy wszystkie zakątki miasta z przewodnikiem, a co zrobimy czwartego dnia... zależy od was - czy będzie to dzień na Tropikalnej Wyspie? Zwiedzanie Poczdamu? A może po prostu dzień wolny na rozkoszowanie się urokami Belina? Wszystko zależy od was! W deklaracji uczestnictwa będziecie mogli wskazać swój wybór - najbardziej popularna opcja "wygra" i tak właśnie spędzimy wspólnie ten dzień.

Ponadto, w Berlinie spotkamy się z lokalnymi działaczami na rzecz innych tj. polaków działających na rzecz imigrantów, postaramy się z nimi spotkać, poznać, zrozumieć temat i wyrobić własne zdanie nie oparte tylko na tym co pokazują media.

No i na koniec, z wyjazdu stworzyć chcemy kolejny "przewodnik" opisujący dostępność odwiedzonych przez nas miejsc, a więc każdy z uczestników zobowiązany będzie do przygotowania relacji i opisu dostępności miejsc z perspektywy własnej niepełnosprawności.

Nasza grupa będzie składać się będzie z 18 uczestników, w tym ok. 13-14 osób z niepełnosprawnością oraz 4-5 asystentów, w tym przedstawicieli Fundacji.

Zakwaterowani będziemy w hostelu Generator Hostel Mitte w pokojach wieloosobowych z łazienką, oraz z piętrowymi łóżkami (dla osób, które fizycznie są w stanie samodzielnie na górę wejść). Pokoje co do zasady nie są dostosowane, ale do dyspozycji grupy będzie dostosowana łazienka na korytarzu.

KIEDY?

Wyjazd: 8 października (poniedziałek), z Warszawy, pociągiem o godzinie 12.30.
Powrót: 13 października (sobota), dojazd do Warszawy o godzinie  16.00.

PROGRAM:

8.10. Poniedziałek.

11.30 – zbiórka na Dworcu Centralnym.
12.30 – odjazd pociągu do Berlina.
19.16 – dojazd pociągu do Berlina.
Zakwaterowanie w hostelu Generator Mitte.
Obiadokolacja w hostelu.
Wieczorna integracja.

9 - 12.10. Wtorek/ Środa/ Czwartek

Śniadanie.
10.00 – 16.00 – zwiedzanie miasta z przewodnikiem.
18.00 – obiadokolacja.
Integracja. Spotkanie z grupą lokalnych działaczy na rzecz imigrantów.

12.10. Piątek

Śniadanie.
Do wyboru (zaznacz preferowaną opcję w deklaracji uczestnictwa):

1. Dzień na Tropikalnej Wyspie - miejscu pełnym palm, plaż i basenów nieopodal Berlina, gdzie zawsze panuje rajska temperatura i cudownie letnia atmosfera. Zdjęcia i informacje: https://www.tropical-islands.de/pl/galeria-zdjec/strefa-tropikalna/

2. Zwiedzanie Poczdamu - przepięnego miasta, pełnego bajkowych pałaców i tysiącletniej historii. Informacje: https://www.podrozepoeuropie.pl/poczdam-zwiedzanie/

3. Beztroskie nicnierobienie czyli dzień wolny w Berlinie:)

13.10. Sobota

9.37 - odjazd pociągu do Warszawy
16.00 – przyjazd pociągu do Warszawy
Zakończenie wyjazdu.

CENA WYJAZDU:

1000 zł – cena dotyczy osoby z niepełnosprawnością. Asystenci osób z niepełnosprawnością: 500 zł.
W pierwszej kolejności na wyjazd akceptowani będą asystenci osób potrzebujących wsparcia we wszystkich czynnościach dnia codziennego.

Cena wyjazdu obejmuje:

• transport kolejowy z Warszawy do Berlina i z powrotem,
  • transport po Berlinie komunikacją miejską,
  • 5 noclegów w hostelu w Berlinie w pokojach wieloosobowych,
  • 5 śniadań w miejscu zakwaterowania,
  • 5 obiadokolacji,
  • realizacja programu "czwartego dnia" zgodnie z wyborem uczestników,
  • opieka lokalnego przewodnika,
  • opieka licencjonowanego pilota wycieczek zagranicznych – przedstawiciela Fundacji Podróże bez Granic,
  • ubezpieczenie KL, NNW, OC,
  • opieka formalna firmy GIFT Centrum Podróży – licencjonowanego organizatora turystyki wpisanego do rejestru organizatorów turystyki woj. Mazowieckiego; www.gift.travel

Co zrobić aby wziąć udział w wyjeździe:

1. Przesłać wypełnioną DEKLARACJĘ UCZESTNICTWA na adres podroze@podrozebezgranic.pl do dnia 2.09.2018Deklarację można pobrać tu: DEKLARACJA UCZESTNIKA / DEKLARACJA ASYSTENTA. Deklarację wystarczy wypełnić i podpisać tylko elektronicznie. Nie jest wymagany odręczny podpis.
  2. Poczekać na mailowe potwierdzenie uczestnictwa do dnia 6.09.2018.
  3. W przypadku potwierdzenia uczestnictwa, uiścić opłatę za wyjazd w wysokości 1000 zł (osoba z niepełnosprawnością)/ 500 zł (asystent) na konto Fundacji do dnia 17.09.2018.

Numer konta Fundacji: mBank: 96 1140 2017 0000 4702 1297 1748
Tytułu przelewu: Imię i nazwisko_Berlin bez Granic 2018”

W przypadku braku wpłaty w określonym terminie na wyjazd zakwalifikowana zostanie osoba z listy rezerwowej.

Podejmując decyzję o zakwalifikowaniu uczestnika do grupy będziemy kierować się tym, aby grupa była maksymalnie zmotywowana oraz zróżnicowana pod kątem płci, wieku, niepełnosprawności, czy doświadczenia podróżniczego. W przypadku otrzymania zbyt dużej liczby zgłoszeń pozwalającej na racjonalny wybór zastrzegamy sobie prawo do wyłonienia uczestników drogą losowania. :)

OBOWIĄZKI UCZESTNIKÓW/ ASYSTENTÓW:

• wspieranie się nawzajem i wszystkich uczestników w maksymalnym stopniu, w tym pomoc w przemieszczaniu się czy niesieniu bagaży, pomoc podczas posiłków, w miejscy zakwaterowania, etc.
  • aktywny udział i wspieranie organizatora w realizacji programu wyjazdu,
  • dbanie o atmosferę w grupie i wzajemne motywowanie się,
  • przygotowanie pisemnej relacji z wrażeń oraz dostępności miasta z własnej perspektywy.

Wyjazd do Berlina dofinansowany jest ze środków otrzymanych od Szkoły Językowej – Angielski dla Dzieci EARLYSTAGE.