Wśród osób z niepełnosprawnościami systematycznie i dynamicznie rośnie liczebność sympatyków nurkowania. Stąd nasza najnowsza propozycja – wyjazd nurkowy. Zgodnie z Fundacyjną tradycją zależy nam, żeby odróżniał się on, od tych możliwości które można odnaleźć na “rynku”. Naszą destynacją nie będzie Egipt, czy Chorwacja, czyli tradycyjne kierunki turystyki nurkowej. Nie chodzi przecież o to, by wyjeżdżać wyłącznie tam, gdze jadą wszyscy. Nowe odkrycia cieszą i potrafią być, choć czasem niepozorne nadspodziewanie atrakcyjne.
Jesteśmy przekonani, że na terenie naszego kraju jest całe mnóstwo nie odkrytych turystycznych perełek, często mijanych przez wielu z nas, a mimo to zupełnie nieznanych i niedocenianych. Właśnie dlatego tym razem postanowiliśmy zaprosić Was do Chmielna usytuowanego w samym sercu Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w malowniczym otoczeniu 4 jezior.

Termin wyjazdu: 30 sierpień 2018 (czwartek) - 02 wrzesień 2018 (niedziela)

Grupa:  około 16 osób, w tym ok. 11 osób z niepełnosprawnością, ok. 5 asystentów i przedstawicieli Fundacji Podróże bez Granic.

Zakwaterowanie: Mieszkamy w Ośrodku Wypoczynkowym KREFTA. Będziemy zakwaterowani w 4 osobowych drewnianych ogrzewanych domkach składających się z 2 pokoi, 4 wersalek, przedsionka, łazienki, werandy z ławką.
Na wyposażeniu domku jest: pościel, lodówka, czajnik elektryczny, budzik, tv, leżaki, prysznic, umywalka, wc.

Przewidujemy odbycie przez osoby z niepełnosprawnościami, 2 nurkowań trwających około 40 min (wraz z przygotowaniem).Tym razem nie zapewniamy nurkowania dla asystentów.

Poza nurkowaniemv w programie wyjazdu znajdzie się zwiedzanie okolicznych atrakcji oraz korzystanie z uroków pobliskich jezior.

Chcemy również podjąć pewne podróżnicze wyzwanie organizując grupowy przejazd grupy osób z niepełnosprawnościami Pomorską Koleją Metropolitalną. Będzie to zarazem weryfikacja poziomu jej dostosowania do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Koleją Metropolitalną, połączeniem bezpośrednim, wspólnie pokonamy trasę pomiędzy stacjami GDAŃSK WRZESZCZ – KARTUZY

SPOTKANIE GRUPY 30.08.2018 (czwartek) 17:00 na dworcu PKP Gdańsk Wrzeszcz (poczekalnia dworca obok kas biletowych)

• Około 18:00 dojazd do Kartuz
  • około 18:30 dojazd samochodami z Kartuz do Ośrodka KREFTA
  • Zakwaterowanie w ośrodku wypoczynkowym
  • 19:00 kolacja
  • Wspolnie spędzony wieczór na niekończących się dyskusjach

31.08.2018 I 01.09.2018 (piątek i sobota)

• 9:30 śniadanie
  • 10:30 rozpoczynamy nurkowania w jeziorze Kłodno
  • Około 15ej w przerwie nurkowań obiad
  • Po zakończeniu nurkowań jeśli pozwoli na to czas wspolny spacer oraz korzystanie z atrakcji ośrodka oraz okolicy
  •  Około 20ej kolacja i wieczorna integracja

02.09.2018 (niedziela)

• 9:00 śniadanie,
  • 10:00 wyjazd samochodami do Kartuz
  • Około 11ej odjazd Pomorską Koleją Metropolitalną do stacji PKP Gdańsk Wrzeszcz
  • Pożegnanie uczestników i samodzielny powrót uczestników do domu

PROSIMY O NIE REZERWOWANIE BILETÓW POWROTNYCH PRZED GODZINĄ 13:30
Fundacja zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w programie wyjazdu.

Koniecznie zabierz ze sobą:

• Ciepłą czapkę do ogrzania głowy po nurkowaniu
  • Sznureczek zapobiegający zgubienie okularów

Koszt wyjazdu nurkowego to 250 zł - dotyczy osoby z niepełnosprawnością. Asystenci nie ponoszą kosztów udziału w wyjeździe.

Koszt obejmuje:

• 3 noclegi w drewnianych ogrzewanych domkach (zakwaterowanie w systemie koedukacyjnym),
  • przejazd Pomorską Koleją Metropolitalną z PKP Gdańsk WRZESZCZ do miejsca zakwaterowania i z powrotem,
  • wyżywienie: 3 posiłki dziennie,
  • sprzęt nurkowy,
  • opieka profesjonalnej kadry instruktorów nurkowania,
  • opieka zespołu Fundacji Podróże bez Granic,
  • opieka formalna GIFT Centrum Podróży – licencjonowanego organizatora turystyki wpisanego do rejestru organizatorów turystyki woj. mazowieckiego: www.gift.travel
  • pełne ubezpieczenie każdego z uczestników (KL, NNW,  OC).

Co należy zrobić aby uczestniczyć w wyjeździe?

• wypełnić deklarację uczestnictwa dostępną TUTAJ i przesłać ją do dnia 31 lipca 2018 na adres: ania@podrozebezgranic.pl Asystenci osób z niepełnosprawnością zobowiązani są wypełnic CZĘŚĆ 2 Deklaracji.
  • Poczekać na rozstrzygnięcie rekrutacji do 08.08.2018 (w godzinach wieczornych) Informacja o wynikach rekrutacji przekazywana będzie drogą mailową lub telefoniczną.
  • Dokonać opłatę w wysokości 250 zł do dnia 17.08.2018. Na konto Fundacji zawarte w deklaracji uczestnictwa.

W przypadku otrzymania większej liczby zgłoszeń niż miejsc, o uczestnictwie decydować będzie kolejność zgłoszeń oraz motywacja opisana w deklaracji uczestnictwa. Fundacja zastrzega sobie prawo wyselekcjonowania grupy najbardziej zmotywowanej i zróżnicowanej pod kątem wieku, płci, niepełnosprawności i podróżniczego doświadczenia.

ZAPRASZAMY!
Fundacja Podróże bez Granic

Wyjazd nurkowy dofinansowany ze środków przekazanych przez szkołę językową Early Stage.