W dniu 7 września w Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni odbyło się IX już spotkanie podróżnicze realizowane w ramach projektu "Mój żywioł: aktywność" dzięki dofinansowaniu z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Tym razem naszym gościem był Michał Antoniuk założyciel Fundacji Aktywnie do Przodu, a także Marta Otrębska z Centrum Współpracy Młodzieży z Gdyni.

Spotkanie rozpoczęliśmy tradycyjnie niezbyt punktualnie o godzinie 17.00. Niepunktualnie ponieważ po długiej wakacyjnej przerwie konieczna była wymiana najświezyszych opowieści i plotek, wspomnień i radości minionych dwóch miesięcy. Gdy wreszcie udało się je zakończyć, Marta Otrębska, przedstawicielka Centrum Współpracy Młodzieży z Gdyni, opowiedziała nam o realizowanym pilotazowym projekcie w ramach którego osoby z niepełnosprawnością z Gdyni mogą korzystać z codziennego wsparcia asystentów do realizacji swich działań, pracy czy zainteresowań na terenie Trójmiasta i okolic.

Następnie swoją prezentację nie tylko zdjęć, ale przede wszystkim sprzętu rozpoczął Michał Antoniuk, założonej w tym roku Fundacji Aktywnie do Przodu, której celem jest upowszechnianie turystyki rowerowej wśród osób z niepełnosprawnością. Dzięki działaniom Michała Fundacja pozyskuje sponsporów na zakup kolejnych handbike'ów, z których obecnie można korzystać w ramach realizowanych przez Fundację warsztatów, a od przyszłego roku będzie można wyporzyczać na samodzielne rowerowe wyprawy.

Prezentacja zakończyła się mozliwością spróbowania przez każdego z uczestników jazdy na handbike'u, co dostarczyło niezwykle wiele radości i emocji, zwłaszcza tym osobom, dla których był to pierwszy kontakt z takim sprzętem.

Zapraszamy do śledzenia działań Fundacji i rozwijania swoich rowerowych pasji, a także zapraszamy od razu na kolejne, X spotkanie podróżnicze, które odbędzie się 5 października, także w Laboratorium Innowacji Społecznych. Szczegóły już wkrótce.

Do zobaczenia!