Pierwsze – motywacyjno – inspiracyjne spotkanie podróżnicze za nami. Jego uczestników: seniorów, osoby z niepełnosprawnością i nie tylko tym razem połączyła fascynacja aktywnościami wodnymi. Było to udane otwarcie projektu "Dostojne srebro, żywe złoto - aktywni razem!” w Laboratorium Innowacji Społecznych Pomorskiego Parku Naukowo Technologicznrgo Gdynia. W czwartkowy wczesny wieczór 28 maja 2015 roku zebrała się ponad 30-osobowa grupa fascynatów kajakarstwa i żeglarstwa.

Dzięki obecności niezwykłych prelegentów Franciszka i Teresy Zatorskich, Bohdana Sienkiewicza oraz Artura Labudday  było czego posłuchać i na co popatrzeć.

Jako pierwsi o swoich rejach żeglarskich na małych łódkach, w tym o wyprawach po Bałtyku i morzu północnym na 8-metrowym jachcie „Urwis” opowiedzieli Państwo Franciszek i Teresa Zatorscy. Pasja wyłaniająca się z opowieści o przygotowaniach do rejsów, zabawnych historii z ich śródlądowych i morskich tras, z opisu odwiedzanych miejsc, czy napotkanych ludzi, ukazywała jak ważna w życiu każdego z nas, młodego czy dojrzałego człowieka, jest samorealizacja i spełnianie marzeń. Nie sposób było nie być pod wrażeniem, dlatego liczne słowa uznania ze strony uczestników spotkania nikogo nie dziwiły.

Kolejno, o kajakarstwie bez granic opowiedział zebranym kajakarz z niepełnosprawnością Artur Labudda, który w myśl zasady „cudze chwalicie, swego nie znacie”, podczas 50-dniowego spływu z Żurawina do Świnoujścia, postanowił zgłębić niezaprzeczalne piękno polskich szlaków wodnych z perspektywy kajaka. Przy wyłącznym wykorzystaniu siły własnych mięśni bez posługiwania się wsparciem logistycznym z zewnątrz.

Pan Bohdan Sienkiewicz z iście dziennikarskim kunsztem wprowadził natomiast zebranych w świat braci żeglarskiej: Bractwa Kaphornowców, czyli bractwa ludzi, którzy, przepłynęli pod zaglami żeglarski Everst czyli przylądek Horn, oraz Bractwa Żelaznej Szekli propagujące ideę wychowania morskiego młodzieży. Zaprezentowane dokumentalne materiały filmowe oglądaliśmy z zapartym tchem, słuchając przy tym bardzo emocjonalnego i energetycznego komentarza osoby, która całe życie poświęciła szkoleniu i wychowaniu kolejnych pokoleń młodych żeglarzy na polskich żaglowcach.

Czas spędzone w towarzystwie ludzi z pasją dowiódł słuchaczom, że „wiatr w żagle” może złapać każdy niezależnie od wieku, czy poziomu sprawności, bo to nie środki finansowe, czy możliwości sprzętowe lub fizyczne są najważniejsze, ale nasze marzenia i odwaga w dążeniu do celu.

Cieszymy się że byli Państwo z nami tak liczną grupą. Mając nadzieję, że było motywująco – inspirująco dziękujemy uczestnikom za obecność, a prelegentom za nie zapomnianą lekcję siły charakteru i pozytywnego myślenia.

Do zobaczenia 23 lipca na kolejnym spotkaniu podróżniczym poświęconym żywiołowi gór! Koniecznie bądźcie z nami!

Pełna galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się pod linkiem: GALERIA